Tradiții de Alexii, Ziua Șarpelui și Ziua Peștelui

Pe 17 martie, când în calendarul creștin-ortodox este prăznuit Sfântul Cuvios Alexie, Omul lui Dumnezeu, în calendarul popular sunt sărbătorite Alexiile, care marchează un alt început al primăverii. Ziua mai este numită și Ziua Șarpelui, deoarece acum târâtoarele ies din pământ, la fel ca și gângăniile, închise ritual la Ziua Crucii, pe 14 septembrie, dar și Ziua Peștelui.

Se spune că Dumnezeu, vrând să facă un bine oamenilor, a strâns într-o cutie toate insectele dăunătoare. Cutia i-a dat-o lui Alexie, să o arunce în mare. Însă împins de curiozitate, acesta a deschis-o, iar toate insectele s-au împrăștiat în lume, pe pământ și în ape. Pentru păcatul său, Alexie a fost transformat în cocostârc, pentru a le prinde până ele se ascund din nou pământ.

Ziua se ține pentru a nu avea neplăceri din partea șerpilor și a insectelor. În această zi nici nu e bine să fie pomenite (se pot folosi eufemisme precum: cucoană, iapă, pește) și nici să se pună mâna pe unelte care amintesc de forma șarpelui. De aceea, în această zi femeile din satul tradițional ascundeau furcile de tors, pentru a nu le vedea. Dacă le-ar fi văzut, se credea că ar fi dat în timpul anului peste șerpi mari cât furcile.

Pentru ca șerpii și insectele să nu se apropie de gospodării, de Alexii se afumau livezile, grădinile, grajdurile, animalele și chiar oamenii cu bucăți de cârpă (se păstra în acest scop cârpa cu care s-au șters ouăle roșii sau cârpa în care s-a învelit, în ziua de Paști, vasul cu pască dus la biserică), apoi cu busuioc, tămâie și chiar semințe de cânepă.

Tot pentru a ține departe dăunătorii, dimineața, înainte de a răsări soarele, se lua un clopot, un lanț sau chiar câteva bucăți de fier vechi cu care se înconjura casa de trei ori.

În această zi, femeile obișnuiau să scoată toată zestrea afară, deoarece aerul și soarele de Alexii aveau puterea de ține departe moliile și alte insecte dăunătoare.

De asemenea, pe 17 martie este marcată și Ziua Peștelui, aceasta fiind data la care se consideră că începe un nou an piscicol. Se zice că acum se zbat pentru prima oară peștii în apă. Pentru a avea noroc la pescuit, unii pescarii se duceau la iaz sau la pârâu, prindeau un peștișor și îl mâncau de viu rugându-se lui Alexie, Omul lui Dumnezeu, să-i ajute la pescuit. Se mai zice că cine doarme în această zi are noroc la pescuit tot anul.

Etichete: