Tradiții de Sfântul Nicolae

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți din calendar.

În lumea satului, ziua mai este numită și „Crăciunul copiilor”, deoarece cei mici se află în prim-planul acestei sărbători. Conform tradiției, ei primesc acum daruri în ghetuțele lustruite, dacă au fost ascultători în timpul anului, iar în caz contrar, primesc o nuielușă.

Sân-Nicoară, cum mai este cunoscut în calendarul popular, este protectorul copiilor, în special al celor orfani, al văduvelor, dar mai ales al fetelor sărace, fără zestre. Conform celei mai cunoscute legende, Sfântul a ajutat trei fete sărmane să se căsătorească, aruncându-le pe fereastră trei pungi de galbeni. De asemenea, el îi are în grija sa pe săraci și pe corăbieri.

Sfântul Nicolae este unul dintre sfinții bătrâni ai calendarului, fiind reprezentat inclusiv în icoanele țărănești pe sticlă având barbă albă. În tradiția populară se spune că iarna începe în această zi, iar dacă ninge înseamnă că Sfântul își scutură barba sau că Sân-Nicoară a venit călare pe un cal alb. În cazul în care nu ninge în ziua de 6 decembrie sau în ajunul ei, se spune că Sfântul Nicolae a venit călare pe un cal negru, iar iarna va fi lungă.

Foto: Sfântul Nicolae, reprezentat pe o icoană pe sticlă de secol XIX, lucrată în Șcheii Brașovului