15 AUGUST: Adormirea Maicii Domnului, Sf. Maria Mare, importanta sarbatoare crestina

Adormirea Maicii Domnului sau Sântamaria Mare, praznuita de catolici si ortodocsi la 15 august, marcheaza trecerea de la vara la toamna, este ziua Marinei Române si deschide sezonul nuntilor si al târgurilor de toamna.

Traditii în popor

adormirea maicii domnului tara oltului 1884
Adormirea Maicii Domnului, Tara Oltului, 1884 – icoana din colectia M.A.P. Constanta

În Moldova, Sf. Maria Mare este considerata „a mortilor”, fiind pomeniti toti adormitii ce au purtat numele Preacuratei si doar la Sf. Marie Mica ( 8 septembrie) sunt sarbatoriti cei ce poarta acest nume.

Multe din lacasurile de cult din tara, ocrotite de Sfânta Maria, îsi serbeaza la 15 august hramul. Cu aceasta ocazie, credinciosii merg în pelerinaje la manastirile unde se afla moaste binecuvântate.

maica domnului cu pruncul nicula secol 19
Maica Domnului cu Pruncul, Nicula, secolul 19 – icoana din colectia M.A.P. Constanta

 

Se duc ofrande “de sufletul mortilor” constând în ciorchini de struguri sau “colive de struguri”, prune, faguri de miere si flori de gradina cunoscute în popor cu numele de “mariute”.

maica domnului jalnica gherla secolul 19
Maica Domnului Jalnica, Gherla, secolul 19 – icoana din colectia M.A.P. Constanta

În Dobrogea, la malul marii si în satele dunarene, sunt organizate serbari dedicate marinarilor, ocrotiti de Sfânta Maria si sunt tinute slujbe de pomenire a celor disparuti pe ape.

Între cele doua Marii ( 15 august – 8 septembrie ) este timpul prielnic semanarii grâului.

maica domnului jalnica scheii brasovului secol 19
Maica Domnului Jalnica, Scheii Brasovului, secolul 19 – icoana din colectia M.A.P. Constanta

 

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu agrar, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului, confirmând ideea ca moartea reprezinta înviere, asa cum din samânta aparent moarta a bobului de grâu se va naste un nou spic de rod.