Adormirea Maicii Domnului sau Sântamaria Mare, praznuita de catolici si ortodocsi la 15 august, marcheaza trecerea de la vara la toamna, este ziua Marinei Române si deschide sezonul nuntilor si al târgurilor de toamna.
Traditii în popor
În Moldova, Sf. Maria Mare este considerata „a mortilor”, fiind pomeniti toti adormitii ce au purtat numele Preacuratei si doar la Sf. Marie Mica ( 8 septembrie) sunt sarbatoriti cei ce poarta acest nume.
Multe din lacasurile de cult din tara, ocrotite de Sfânta Maria, îsi serbeaza la 15 august hramul. Cu aceasta ocazie, credinciosii merg în pelerinaje la manastirile unde se afla moaste binecuvântate.
Se duc ofrande “de sufletul mortilor” constând în ciorchini de struguri sau “colive de struguri”, prune, faguri de miere si flori de gradina cunoscute în popor cu numele de “mariute”.
În Dobrogea, la malul marii si în satele dunarene, sunt organizate serbari dedicate marinarilor, ocrotiti de Sfânta Maria si sunt tinute slujbe de pomenire a celor disparuti pe ape.
Între cele doua Marii ( 15 august – 8 septembrie ) este timpul prielnic semanarii grâului.
Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu agrar, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului, confirmând ideea ca moartea reprezinta înviere, asa cum din samânta aparent moarta a bobului de grâu se va naste un nou spic de rod.