Expozitie temporară: ,,Componente tipologice ale portului popular”

Expozitia temporară: ,,Componente tipologice ale portului popular”

Costume de Oltenia

Muzeul de Artă Populară găzduieste, în perioada septembrie- octombrie 2010, expozitia temporară ,,Componente tipologice ale portului popular”. Publicul interesat este invitat să vizioneze piese reprezentative din bogatul si diversificatul patrimoniu etnografic propriu.

Criteriul determinant pentru tipologizarea portului popular femeiesc îl constituie, în acceptia etnografilor, modul de acoperire a poalelor cămăsii, cele două piese de bază fiind catrinta si fota, ambele cunoscând subvariante zonale.

În functie de modalitătile de asociere a tipurilor si subtipurilor mentionate se pot distinge: costumul cu două catrinte, cu cea mai largă răspândire teritorială (Transilvania, Oltenia, sudul Munteniei si al Moldovei, Dobrogea), costumul cu catrinta si opreg (Banat), costumul cu catrintă si sort (sudul Transilvaniei- zonele Avrig si Valea Târnavelor), costumul cu catrintă si fotă creată (Oltenia- zonele Dolj, Romanati), costumul cu catrintă si pesteman (Muntenia, zona Vlasca), costumul cu catrintă (pestelcă), suprapusă androcului (Dobrogea).

Alături de exponatele etnografice care particularizează topologic portul popular femeiesc, sunt etalate si planse, fotografii si texte care reflectă utilizarea unei variate terminologii zonale.