Expoziție temporară: ,,Obiecte cu valoare ceremonială în viața țăranului”

La Muzeul de Artă Populară Constanța s-a deschis expoziția temporară ,,Obiecte cu valoare ceremonială în viața țăranului”.

podoabe de nunta

În cadrul acestei expoziții, sunt prezentate piese cu valoare de simbol care se regăsesc în desfășurarea principalelor momente din viața spirituală a țăranului român.

În prima sală din expoziție, intitulată sugestiv ,,Ciclul vieții”, sunt derulate secvențe ale celor trei rituri de trecere (nașterea, nunta și înmormântarea), ilustrate prin etalarea recuzitei specifice acestor obiceiuri (costume, daruri simbolice, însemne, ofrande). Cea de-a doua sală prezintă sărbători religioase și obiceiuri de peste an, celebrate în satul românesc tradițional: Sfânta Maria, Ziua Crucii, Sfântul Gheorghe, Paștele, Crăciunul, Rusaliile, Sânzienele, Drăgaica, Pomenirea morților (Moșii), muncile câmpului și sfințirea primei brazde.

Expoziția este realizată cu piese valoroase din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța și este completată cu un bogat material documentar (texte și fotografii).

pețitul