Expozitii permanente: Port popular

Expozitii permanente: Port popular

Trei dintre sãlile muzeului sunt destinate prezentãrii tipologice a portului popular de sãrbãcostume popularetoare. Se pot distinge cele trei tipuri de costume de femeie, cu variantele lor zonale, stabilite în functie de piesa care acoperã trupul de la talie înjos: costumul cu douã catrinte, purtat în aproape toatã aria Transilvaniei, cu exceptia zonelor vestice, în sudul Olteniei si Munteniei si în Dobrogea, costum cu fotã, specific întregii Moldove, pãrtilor nordice ale Munteniei si sud-estul Transilvaniei si costumul cu vâlnic, rãspândit în nordul Olteniei (zonele Mehedinti, Gorj si Vâlcea).

Pentru Banat este caracteristicã o variantã a portului cu douã catrinte – costum cu oprege, destinat tinerelor fete care, dupã momentul cãsãtoriei renuntã la opregul cu franjuri, policromi din fatã în favoarea unei catrinte.

Pentru gãteala capului s-au impus în Moldova stergarul tesut din bumbac, în Dobrogea, Muntenia si Oltenia – marama finã din borangic, în Banat ceapsa si în Transilvania nãframele negre sau înflorate.

Costumul de bãrbat, comparativ cu tipologia variatã si cu opulenta decorativã a celui de femeie, prezintã o structurã unitarã, remarcatã pe toatã întinderea teritoriului, doar unele particularitãti de croi sau de dispunere a câmpilor ornamentali diferentiazã piesele expuse.