Muzeul de Artă Populară îşi întâmpină vizitatorii lunii decembrie cu expoziţia „Am venit să colindăm…”

Muzeul de Artă Populară îşi întâmpină vizitatorii lunii decembrie cu expoziţia „Am venit să colindăm…”, ce pune în evidenţă două momente de mare însemnătate pentru perioada sărbătorilor de iarnă : Crăciunul şi Anul Nou.

În lumea satului, în această perioadă au loc importante manifestări tradiţionale: colindele creştine din preajma Crăciunului, performate de copii şi de cetele de colindători adulţi, precum şi jocurile cu măşti puse în scenă cu prilejul Anului Nou.

Atmosfera colindelor este reconstituită prin costume populare de sărbătoare care ilustrează colindători din diferite zone etnografice ale ţării, împreună cu recuzita specifică acestor momente: Steaua, sorcova, traista pentru daruri, clopoţei.

Legate de vechi rituri de renovare a timpului, jocurile cu măşti de Anul Nou sunt reprezentate de personaje din alaiul „Caprei”: Ţigan, Ţigancă, Babă, Moş, Drac, Urât.

Măştile expuse sunt confecţionate din materiale diverse: piele, blană, lemn, metal, câlţi de cânepă, coarne de animal, materiale textile.

Etichete: