În calendarul popular, data de 8 noiembrie este marcată drept ”Vara Arhanghelilor”, hotar între toamnă și iarnă, o zi în care se așteaptă ca vremea să fie călduroasă și cerul senin.
Biserica îi cinstește la această dată pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, conducători ai cetelor îngerești, păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte și călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.
Despre Arhanghelul Gavriil se spune că a fost trimis de Dumnezeu să-i dea de veste Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus. De asemenea, tot el a vestit și nașterea Fecioarei Maria. În icoane este prezentat ținând în mână floarea de crin, simbol al binecuvântării nașterii.
Arhanghelul Mihail este cel care îi veghează pe cei bolnavi. Sabia pe care o poartă în mână, atribut al puterii sale în iconografie, simbolizează credința și lupta împotriva răului.
În imagine, icoana pe sticlă cu tema ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pictată în jurul anului 1860 de către meșterul iconar Ion Morar (1815-1890) din vestitul centru de la Săliște din Mărginimea Sibiului.
Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt reprezentaţi frontal, în picioare, pe nori. Sf. Mihail este redat în veşmânt militar, având ca atribute iconografice globul (cu monograma hristică şi vocabula NIKA) şi sabia.
La dreapta sa apare Sf. Gavriil cu globul şi lujerul cu flori de crin. În câmpul median superior este reprezentat Iisus (în bust) binecuvântând, iar în cel inferior câte două perechi de îngeri.
Icoana se află în expoziția permanentă a muzeului, iar datorită valorii sale, ca bun al patrimoniului cultural –național a fost propusă pentru a fi clasată în categoria Tezaur.