Restaurarea reprezintă una dintre cele mai dificile și delicate activități care se desfășoară constant într-un muzeu de etnografie
În Laboratorul de Restaurare – Textile al Muzeului de Artă Populară Constanța sunt supuse acestui proces complex țesăturile mari din lână (scoarțe, lăicere, fețe de pernă), piesele de costum (vâlnice, catrințe, fote, cămăși, ii), textilele de bumbac și borangic pentru decorul interiorului, precum și broderiile realizate cu mătase și fir metalic auriu sau argintiu, din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Printre cele mai dificile piese de restaurat sunt piesele de port din Banat, din categoria opregelor, cepselor și conciurilor cu broderie compactă la care s-a folosit firul metalic. În categoria pieselor care necesită o atenție sporită intră și maramele de borangic a căror finețe este bine cunoscută, precum și ștergarele în structura cărora se regăsesc atât fire de origine animală sau proteică (borangicul), fire de origine vegetală (bumbacul) și uneori chiar fire de natură anorganică (metalul).
Restaurarea se face cu ajutorul firelor care trebuie să coincidă pe cât de mult posibil cu fibrele naturale originale atât în cea ce privește compoziția (lână, borangic, bumbac, in, cânepă), cât și cromatica.
Restauratorul care intervine direct asupra unei piese din patrimoniul muzeului trebuie să-și sincronizeze perfect aptitudinile practice cu cunoștințele pluridisciplinare dobândite la cursurile de specialitate și în ani de experiență. Specialistul trebuie să acționeze cu promptitudine în fiecare etapă a procesului de restaurare asumându-și pe termen lung efectele fiecărei intervenții în parte.
Restaurarea propriu-zisă începe abia după ce specialistul a studiat caracteristicile materialelor din care e realizată piesa, a constatat starea de degradare a acesteia și a verificat reacțiile la tratamentele de curățare testate și aplicate.
Scopul final al acestui proces complex este acela de a reda integritatea pieselor de patrimoniu restaurate în vederea includerii lor în circuitul expozițional.