Exponatul săptămânii – “Faţă de pernă”

Faţa de pernă, denumită local „căpătâi”, provine din localitatea Oltina, judeţul   Constanţa şi a fost ţesută în anul 1910. A intrat în patrimoniul muzeului în anul 1973.

Având rol utilitar şi decorativ, în trecut, “căpătâiul” era nelipsit din cadrul interiorului ţărănesc dobrogean, fiind umplut cu paie sau cu lână şi aşezat, de regulă, de-a lungul sau la capătul patului. Totodată, în satele dobrogene, astfel de perne erau lucrate în număr mare şi pentru zestrea fetelor de măritat. 

Piesa  este confecţionată din lână roşie ţesută în patru iţe. Mijlocul feţei este ornamentat cu motive geometrice (romburi concentrice în trepte) alese peste fire cu lână policromă (verde, neagră, albă, mov, galbenă, brun). La capete apar câte trei registre decorative dispuse astfel: un registru mai lat, compus din motive florale geometrizate şi motive în formă de “X” , având de o parte şi de alta câte un registru îngust cu motive florale stilizate. Cele trei registre sunt delimitate de şiruri cu motive geometrice mărunte albe (în “X”) ce alternează cu alesături cu “bobu’ ” din lână neagră. Laturile lungi ale pernei sunt încheiate printr-un feston verde realizat cu croşeta. La unul dintre capete, pe dos, a fost lăsată o deschizătură – „gura” pernei.

Prin Ordinul de clasare nr. 2173 / 31.03.2017, emis de Ministrul Culturii, obiectul a fost declarat bun aparţinând patrimoniului cultural-naţional, fiind clasat în categoria juridică TEZAUR.