Un muzeu de cuprindere națională, așa cum este Muzeul de Artă Populară din Constanța, cu piese din toate zonele etnografice ale țării, are spații speciale de depozitare. Aici se găsesc spre păstrare, după reguli foarte stricte, impuse de normele de conservare, tezaure ale culturii materiale, grupate pe genuri de creație.
Muzeul de Artă Populară Constanța deține spații de depozitare, grupate astfel: I – textile, port popular și podoabe, II – lemn, III – ceramică, IV – metal, V – icoane pe sticlă, icoane pe lemn și VI – documentar etnografic.
Depozitele de textile, port popular și podoabe se află în clădirea-anexă a muzeului. Mobilierul de depozit a fost special proiectat. Tipurile de mobilier corespund fiecărui gen, în funcție de materialul, dimensiunile și sistemul de ornamentare al fiecărei piese.
Astfel, avem corpuri de mobilier cu sertare, pentru textile cu dimensiuni pe lățime de 50 și 70 cm, unde țesăturile și broderiile sunt rulate sau pliate (în funcție de lungimea pieselor). Aceste corpuri sunt pe șine care permit folosirea eficientă a spațiului, datorită mobilității.
Alt tip de mobilier îl constituie corpurile de dulapuri cu polițe pe toată lungimea spațiului și cu înălțime adecvată cu spațiul depozitului. Aici sunt așezate, respectând toate normele de conservare, țesături mari din lână, bumbac, borangic, piese mari de costum popular, în special cele din lână.
Un alt tip de mobilier este cel prevăzut în interiorul dulapurilor cu bare din metal căptușite cu pulvotex pe care se rulează scoarțele, covoarele, lăicerele. De asemenea, există și corpuri de mobilier în care sunt așezate pe umerașe piese de port speciale (brodate, plisate).
Mobilierul a fost realizat și proiectat de către o societate care a avut în vedere rigorile păstrării și conservării pieselor de muzeu. Structura a fost realizată din material metalic ușor, iar pereții dulapurilor și ai sertarelor au fost făcuți din materiale ignifuge din Germania (Komacel și Komadur).
Celelalte depozite – ceramică, lemn, metal, icoane, documentar etnografic – sunt în incinta muzeului. Mobilierul are scheletul din metal sau lemn, iar polițele sunt de asemenea din metal sau lemn. Lemnul folosit este ignifugat.
Depozitul de lemn este prevăzut cu termohigrometru, dar și cu dezumidificator, pentru a ține sub control umiditatea relativă la valoarea maximă de 65%.
La metal, unde avem obiecte din aramă, alamă, bronz, fier ș.a., se respectă condițiile optime de temperatură și umiditate.
Depozitul de ceramică este dotat cu rafturi pe un schelet metalic, organizate pe principiul tipodimensionării.
În depozitul de icoane pe sticlă și icoane pe lemn, piesele sunt așezate pe polițe din lemn ignifugat, cu suprafață plană, în stare de repaus și stabilitate, protejate cu netex și foiță japoneză.
Pe fiecare piesă de mobilier se află etichete care cuprind informații necesare (numere de inventar, tipul pieselor și zonele de proveniență), pentru o identificare cât mai rapidă a unui obiect, deoarece conform normelor de conservare o piesă din depozit trebuie identificată în cel mult trei minute fără a muta mai mult de două obiecte.
Obiectele din depozite sunt verificate periodic, iar atunci când se constată că o piesă și-a modificat starea de conservare se izolează imediat și, în funcție de situație, i se aplică diferite tratamente stabilite de conservator și restaurator. Piesa este ținută sub observație, iar când se stabilizează este adusă din nou în depozit.
Toate depozitele au registre pentru evidența patrimoniului, registre pentru colocații (pentru o identificare cât mai ușoară), registre cu starea patrimoniului, care consemnează fiecare operațiune pe care o suferă un obiect, registre de temperatură și umiditate relativă și registre de prezență, care consemnează ora, durata și scopul vizitei personalului de specialitate în interiorul depozitului, pentru o cât mai corectă monitorizare a interacțiunii cu piesele.