„Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”

Sub genericul „Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța”, vă invităm să descoperiți, în fiecare săptămână, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, www.muzeuetnocta.ro, câte o icoană, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărui obiect.

Denumire: „Cina cea de taină”
Nr. inv.: 5206
Centru de iconari: Șcheii Brașovului
Datare: secolul XIX
Materiale: sticlă, tempera, foiță de aur, lemn
Tehnici: pictat în tempera, înrămat, vopsit

Descriere: „Cina cea de taină” se desfășoară sub o arcadă cu draperii roșii și un candelabru auriu, proiectat pe fundalul orange, ornamentat cu rozete punctiforme albe și roșii. Sfinții apostoli apar grupați câte șase în jurul lui Iisus, plasat în câmpul central, cu veșmânt roșu, făcând gestul binecuvântării cu mâna dreaptă. Iuda este reprezentat în colțul inferior drept al compoziției și are ca atribut iconografic punga de arginți. În colțurile superioare se profilează siluetele unor clădiri deasupra cărora apar două motive florale supradimensionate. Compoziția este încadrată de un chenar cu motive vegetale.

Inscripție: Inscripția iconografică este caligrafiată în limba română cu caractere chirilice. Este trasată cu negru și repartizată deasupra nimbului lui Iisus.

Cromatica: orange, roșu, albastru, verde, siena, galben, alb, negru

Icoana se află în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.