Exponatul săptămânii  – „Ștergar cu lebede”

Ștergarele românești din Dobrogea au preponderent o funcție decorativă și ceremonială, fiind folosite pentru împodobirea interioarelor și în obiceiurile de familie: naștere, nuntă, botez, înmormântare. Servind unor scopuri estetice, ștergarele sunt țesute din materiale de bună calitate – bumbac și borangic, iar motivele decorative sunt realizate cu mătase, arnici, fir metalic, prezentând compoziții supradimensionate desfășurate la ambele capete, pe două treimi din lungimea acestora.

Specificul ștergarului de perete din nordul Dobrogei este compoziția decorativă în care se evidențiază un motiv central inspirat din natura înconjurătoare: siluete umane, păsări călătoare sau din gospodărie, cai și călăreți, flori de grădină.

În patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța se află un ștergar decorat cu lebede, achiziționat în anul 1976 din localitatea Enisala, jud. Tulcea, pe care apare data la care a fost țesut : ”ANUL 1914”.

Este lucrat în două ițe, din bumbac și borangic și este ales peste fire cu bumbac și fir metalic.

Registrul median este decorat cu două păsări afrontate – lebede – alese cu bumbac alb, roșu, roz, albastru, verde. Registrele mai înguste care încadrează motivul central supradimensionat, prezintă motive florale realizate cu bumbac alb, roșu și albastru, dispuse după principiul repetiției.

Prin Ordin al Ministerului Culturii, ștergarul aflat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța a fost clasat în anul 2014 în categoria juridică TEZAUR.