Expoziție temporară: ,,Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”

La Muzeul de Artă Populară Constanța s-a deschis expoziția temporară ,,Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou”

mască de Anul Nou

Expoziția pune în evidență cele două momente distincte, de mare însemnătate și încărcătură spirituală, din cadrul sărbătorilor de iarnă: Crăciunul și Anul Nou.

În lumea satului românesc, în această perioadă au loc importante manifestări tradiționale: colindele creștine, din preajma Crăciunului, performate de copii și de cetele mari de colindători adulți, și jocurile cu măști, puse în scenă cu prilejul Anului Nou.

Expoziția este structurată pe două săli aflate la parterul muzeului, reunind exponate valoroase din patrimoniul propriu: costume populare de sărbătoare, ce ilustrează colindători din diferite zone etnografice ale țării, împreună cu recuzita specifică acestor momente (Steaua, sorcova, biciul, buhaiul, traista pentru daruri, clopoței), dar și personaje ce compun jocurile cu măști ,,Capra” și ,,Ursul”.

Măștile apar etalate fie ca piese reprezentative pentru conturarea unei tipologii: măști de moș sau babă, măști de țigan sau țigancă, măști de draci (sau ,,urâți”), fie ca elemente de compunere hilară a deghizamentelor, specifice anumitor cete masculine de colindători, antrenate în performarea actelor ludice din jocurile caprei, cerbului, căiuților, ursului.

Jocurile cu măști, componenta cea mai pitorească și mai plină de semnificații a obiceiurilor prin care se sărbătorea trecerea la noul an, sunt răspândite pe o arie mai largă: Moldova, Maramureș, Banat, Oltenia, Dobrogea.

La originea acestor jocuri se află credința arhaică, precreștină, conform căreia ar exista în viața oamenilor și în curgerea timpului momente de cumpănă, când efectele luptei dintre bine și rău, luptă desfășurată permanent în Univers, pot influența negativ soarta fiecăruia. Pentru a se proteja, pentru a-și ascunde identitatea, oamenii au recurs la purtarea acestor măști. Scopul alaiurilor și cetelor este acela de a lupta împotriva spiritelor demonice dezlănțuite, de a induce o stare de veselie comunității pe care o pregătesc astfel pentru Noul An.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul decembrie 2010- ianuarie 2011.

mască de babă